Докато Украйна разширява контраофанзивата, Русия увеличава страховете по целия свят 

...
Докато Украйна разширява контраофанзивата, Русия увеличава страховете по целия свят 
Коментари Харесай

Ще цака ли Путин с ядрена карта

Докато Украйна уголемява контраофанзивата, Русия усилва страховете по целия свят    Тактическите нуклеарни оръжия се оказват проблем за Кремъл
 

Владимир Путин, който е отпред на страната с най-големия нуклеарен боеприпас в света, нееднократно насочи предизвестия към Запада, че офанзива против Русия ще докара до нуклеарен отговор. Освен елементарните хора, които са задоволително изплашени от войната в Украйна, доста специалисти и наблюдаващи си задават въпроса: Ще употребява ли Путин нуклеарни оръжия? Разбира се, има и други незнайни, като това с какъв брой такива оръжия разполага той и какъв би бил отговорът на Съединени американски щати и НАТО, в случай че Путин прибегне до най-страшното оръжие в историята.
-->
Блъфира ли Кремъл

Путин показва войната в Украйна като екзистенциална борба сред Русия и Запада, който, съгласно него, желае да унищожи Русия и да заграби големите й естествени запаси. Обитателят на Кремъл предизвести Запада, че не блъфира, когато споделя, че е подготвен да употребява нуклеарни оръжия, с цел да отбрани Русия. Някои анализатори считат, че Путин блъфира, само че Вашингтон, по публични данни, възприема съществено думите му.

След като разгласи 18% от земята на Украйна за своя територия, Русия в този момент може да насочва още по-тежки нуклеарни закани, защото Путин нищо чудно да заявява, че офанзивите против тези територии са офанзива против самата Русия. Ядрената теория на Русия позволява използването на нуклеарно оръжие, в случай че " против Руската федерация е била упражнена експанзия с стандартни оръжия, която заплашва самото й битие ".

Много руснаци живеят в украинските територии, които Путин разгласи за съветски, а нарушаването на следвоенното табу за потреблението на нуклеарни оръжия няма обезателно да промени тактическата обстановка на бойното поле.

" Сега той блъфира. Какво обаче ще се случи след седмица или месец е мъчно да се каже - когато той разбере, че войната е изгубена ", споделя Юрий Фьодоров, боен анализатор от Чехия.

" Трябва да възприемаме доста съществено неговите закани, като имаме поради залога ", съобщи по телевизия Си Би Ес шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс. В същото време обаче Бърнс сподели, че американското разузнаване не разполага с " действителни сведения ", че Путин се готви в близко време да употребява тактически нуклеарни оръжия.

Посланието на Кадиров

Нито един представител на съветските управляващи не приканва за използването на стратегически нуклеарни оръжия, които са основани, с цел да унищожават цели градове в Съединени американски щати, Русия, Европа и Азия.

Рамзан Кадиров, президентът на Чеченската република, която е част от Русия, съобщи тези дни, че Москва следва да обмисли потреблението на тактически нуклеарни оръжия с дребна мощ в Украйна. Тактическите нуклеарни оръжия могат да се употребяват на бойното поле по " тактически " съображения и са доста по-малко мощни от огромните бомби, нужни за заличаването на международните градове.

Подобни оръжия могат да бъдат пускани от самолети, да бъдат изстрелвани с ракети от земята, от кораби и подводници, или да бъдат детонирани от наземни сили. Въпреки че Русия разполага с нуклеарни сили, които са подготвени да се борят при сходни апокалиптични условия, не е ясно по какъв начин ще се оправи при такива условия армията? от постоянни бойци, наемници, мобилизирани запасняци и локални милиции.

Тактическите нуклеарни оръжия - победа или проблем

Съединените щати стигнаха още преди години до мнението, че дребните нуклеарни оръжия са сложни за потребление, още по-трудни за надзор и доста по-добро оръжие за практикуване на гнет и заплашване, в сравнение с за война.

Анализатори в държавното управление на Съединени американски щати и отвън него, които се пробват да опровергаят заплахата от опасността на Путин, започнаха да се съмняват какъв брой потребни биха били сходни оръжия. Основната изгода, споделят доста американски откриватели, би било някакво последно изпитание на Путин да спре украинската контраатака, като заплаши да направи елементи от Украйна необитаеми.

Сценариите за това по какъв начин руснаците могат да го създадат варират доста. Те биха могли да изстрелят снаряд с диаметър 150 мм от артилерийско оръдие на украинска земя или да " доставят " бойна глава от половин звук с ракета, изстреляна от границите на Русия. Целите могат да бъдат украинска военна база или дребен град. Колко опустошения ще има и какъв брой дълготрайно ще е ужасяващото деяние на радиацията ще зависи от разнообразни фактори, в това число размера на оръжието и посоката напразно. Но даже дребна нуклеарна детонация може да аргументи гибелта на доста хиляди хора и да направи цялостен един град необитаеми за години напред.

В този случай рисковете за Путин са повече от изгодите. Неговата страна може да се трансформира в интернационален парий, а нуклеарен гърмеж ще въвлече Китай, Индия и други страни, които към момента купуват съветски нефт и газ, макар глобите на Запада, които те така и така отхвърлят.

Проблемът с радиацията от съветските оръжия е сензитивен още и тъй като тя елементарно може да се придвижи назад на съветска територия. От месеци компютърни симулации от Пентагона, американски нуклеарни лаборатории и разследващи организации се пробват да плануват какво може да се случи и по какъв начин Съединени американски щати и НАТО биха могли да отговорят при съветски нуклеарен удар. Това не е лесна задача, тъй като тактическите оръжия съществуват в доста размери и разновидности, множеството с дребна част от разрушителната мощ на бомбите, хвърлени от Съединени американски щати над Хирошима и Нагасаки през 1945 година.

За тези, които не са слушали деликатно речта на Путин от предходната седмица, да кажем, че съветският президент подсети за бомбардировките в Япония и по какъв начин те са основали казус в историята!

Резултатите от моделирането, осъществявани от центрове и лаборатории, варират трагично - според от това дали задачата на Путин е отдалечена украинска военна база, дребен град или " демонстрационен " гърмеж над Черно море, написа в. " Ню Йорк таймс ".

Руският боеприпас от тактически оръжия се пази в дълбока загадка, само че е ясно, че те се разграничават по мярка и мощ. Оръжието, за което европейците се тревожат най-вече, е тежката бойна глава, която се побира върху ракета Искандер-М и може да доближи градове в Западна Европа. Според съветски данни най-слабият нуклеарен гърмеж от потребен товар на " Искандер " е почти една трета от избухливата мощ на бомбата над Хирошима (която е била с еквивалент от 20 килотона тротил).

Когато нуклеарното оръжие беше на мода

С напредването на Студената война Съединени американски щати и Съветският съюз създават стотици разновидности на тактически оръжия с атомна мощ. Говори се за дълбочинни нуклеарни бомби за заличаване на подводници, има клюки и за " нуклеарни куфари ". В един миг през 70-те години на предишния век НАТО е имала над 7400 тактически нуклеарни оръжия, т.е. съвсем четири пъти повече от сегашните планирани съветски ресурси.

В годините на Студената война тактическите нуклеарни оръжия стават и част от известната просвета. През 1964 година Джеймс Бонд оказва помощ за обезвреждането на малко нуклеарно оръжие във кино лентата " Goldfinger ". През 2002 година в холивудския блокбъстър " Всички страхове ", основан на едноименния разказ на Том Кланси, терорист унищожи Балтимор с тактическо оръжие, което достави на борда на товарен транспортен съд.

Реалността обаче е, че до момента в който гърмежът е по-слаб от масирана офанзива с стандартно оръжие, радиоактивността основава дългогодишен отрицателен резултат. На сушата радиационните вреди биха били доста устойчиви, твърди Майкъл Викърс, някогашен топ чиновник на Пентагона. През 70-те години на предишния век Викърс е бил част от стратегия за образование за навлизане на руска територия с нуклеарна бомба с размери, побиращи я в раница.

Тактическите оръжия на Русия най-вероятно ще бъдат употребявани против съсредоточени украински сили, с цел да се предотврати стандартно проваляне, прибавя Викърс. Но споделя, че неговият опит допуска, че " стратегическата им полза би била доста съмнителна, като се имат поради следствията, пред които Русия съвсем несъмнено ще се изправи след потреблението им ".

Сянката на нуклеарната гибел

За смъртоносната радиация има единствено едно трагично съпоставяне от действителния живот и то навръх украинска земя. През 1986 година един от четирите нуклеарни реактора на атомната електроцентрала в Чернобил прегря и се взриви. По това време преобладаващите ветрове са духали от юг и югоизток, изпращайки облаци от радиоактивни боклуци най-вече в Беларус и Руската федерация, макар че по-малки количества са били открити в други елементи на Европа, изключително в Швеция и Дания.

Радиационните рискове от дребни нуклеарни оръжия евентуално биха били по-леки от тези от гърмежа в Чернобил. Радиоактивните му утайки отровиха равнините на километри в близост и трансфораха в призрачни градове близките обитаеми места. Радиацията е предизвикала стотици хиляди случаи на рак, а може би и повече. Земята към централата и до през днешния ден остава нечиста, което прави още по-странен обстоятелството, че съветските войски не са имали съвсем никаква отбрана до момента в който са се придвижвали през региона в първите дни на несполучливия опит на Москва да превземе Киев през февруари и март.

Разбира се Чернобил бе случай. Детонирането на тактическо оръжие би било въпрос на избор и евентуално акт на обезсърчение. Въпреки че повтарящите се атомни закани на Путин може да наподобяват в този момент шокиращи за Запада, те не са нови, а имат дълга история. В някои връзки Владимир Путин следва като по учебник държанието на Съединените щати от преди близо 70 години, когато те възнамеряват по какъв начин да защитят Германия и останалата част от Европа при положение на широкомащабно руско навлизане.

Американската нуклеарна цитадела " Европа "

Идеята тогава е била да се употребяват тактически нуклеарни оръжия, с цел да се забави скоростта на нахлуването. Бившият държавен секретар на Съединени американски щати Колин Пауъл, който преди този момент бе и ръководител на Обединения комитет на началник-щабовете, си спомня, че е бил изпратен в Германия през 1958 година като млад пълководец на взвод, където главната му задача е била да се грижи за това, което той разказва в записките си като " 280-милиметрово атомно оръдие, носено на камион-влекач, наподобяващо на Дебелата Берта от Първата международна война ".

Сега той счита, че е било полуда да се мисли, че тактиката за опазване на Западна Европа свободна от руския ботуш би трябвало да се опира на потреблението на десетки или стотици нуклеарни оръжия.

Самото название " тактически оръжия " има за цел да разграничи тези дребни ракети или бомби от гигантските " разрушители на градове ", които Съединените щати, Съветският съюз и други нуклеарни страни имат инсталирани на междуконтинентални ракети и вероятно биха насочили едни против други от силози, подводници или бомбардировачи. За разлика от тях тактическите оръжия могат да разрушат квартали в огромни градове или да спрат настъпваща колона от войски. Но най-малко няма да унищожат света.

В последна сметка огромните " стратегически оръжия " станаха предмет на контракти за надзор на въоръженията и сега Съединените щати и Русия са лимитирани в разполагането им. Но по-малките тактически оръжия в никакъв случай не са били контролирани. Сега въпросът е дали Путин в действителност би ги употребявал?

Възможността той да прибегне до военната теория, известна като " ескалирай, с цел да деескалираш ", е на дневен ред. При използването й да вземем за пример разрушените съветски войски биха могли да стрелят с нуклеарно оръжие, с цел да блокират съперника и да го накарат да отстъпи или да се подчини. Това е частта на ескалирането, а в случай че врагът се отдръпна, Русия може да деескалира обстановката.

Напоследък Москва употребява своя тактически боеприпас като поле за закани, тормоз и фукане. Нина Таненвалд, политолог от университета " Браун " в Съединени американски щати, която учи нуклеарните оръжия, неотдавна напомни, че Путин за първи път е заплашил да прибегне до своя боеприпас през 2014 година по време на съветското анексиране на Крим. Тя добави, че през 2015 година Русия е заплашила датския боен флот с нуклеарно заличаване, в случай че Дания се причисли към системата на НАТО за отбиване на ракетни удари. В края на февруари Владимир Путин прикани нуклеарните сили на Русия да бъдат приведени в бойна подготвеност, въпреки че няма никакви признаци това да е сторено досега.

Как да реагират Съединени американски щати и НАТО?

В качеството си на преобладаваща международна суперсила Съединените щати ще би трябвало да вземат решение какъв да бъде отговорът, в случай че Русия вероятно прибегне до нуклеарен удар. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън ще би трябвало да избира сред невоенен отговор, нуклеарен удар, който би довел до ескалация, и стандартна офанзива, която би провокирала директна война сред НАТО и Русия.

Джейк Съливан, консултант на американския президент по въпросите на националната сигурност, съобщи, че Вашингтон е предизвестил Москва, че възможното прибягване до нуклеарни оръжия би имало " пагубни последствия ".

Пенсионираният военачалник и някогашен началник на Централно разузнавателно управление на САЩ Дейвид Петреъс пък заключи, че в случай че Москва употребява нуклеарни оръжия, то тогава Съединени американски щати и съдружниците им от НАТО ще унищожат съветските бойци и въоръжение в Украйна, и ще потопят целия Черноморски флот на Русия. Но надали ще се стигне дотамЕ

Миналата седмица американският Институт за проучване на войната заключи, че потреблението на нуклеарни оръжия от Русия би било същински хазартен ход, който няма да реализира оповестените от Путин военни цели. В най-хубавия случай съветски атомни гърмежи ще замразят фронтовите линии в настоящето им състояние и ще разрешат на Кремъл само да резервира окупираната сега територия в Украйна. Дори това ще изисква голям брой тактически нуклеарни оръжия. Но то няма да разреши на руснаците да завладяват цяла Украйна. Което, в случай че би трябвало да бъдем точни, беше първичната цел на Путин.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР